Geniet ervan!

Toen ik was bevallen van mijn oudste kind, een jongen, kwam de één na de ander met het advies: Geniet ervan! Voor je het weet is het voorbij! Dus ik deed mijn uiterste best om te genieten, maar het lukte me tijdens de baby-tijd niet echt. De gebroken nachten, het verantwoordelijkheidsgevoel, alle aanpassingen in mijn leven en een kind dat veel huilde gaven me eerder stress dan dat ik genoot. En door al die goedbedoelde adviezen voelde ik me bovendien nog schuldig en minderwaardig. Waarom kon ik er niet van genieten, dat zou toch zo moeten zijn?!

Genieten is tegenwoordig haast een motto voor het leven geworden. We horen te genieten van eten, drinken, vakantie, optreden, zelfs van werk en het leven zelf. Geniet ervan! Ja, dat doe ik hoor, althans dat probéér ik, maar het lukt me niet altijd. Kan je überhaupt op commando genieten? Mijn ervaring is dat ik het niet kan. Ik geniet of ik geniet niet. En als ik niet geniet is het voor mij geen kwestie van een knop omzetten. Het is voor mij een gevoel dat er is of niet is. Een gevoel dat je niet kunt maken, maar dat je ervaart. Dat kunnen korte of lange momenten zijn en het kan over grote of kleine dingen gaan. Soms geniet ik meer van kop thee dan van eten in een duur restaurant. Het zegt allemaal niets. 
 
Gelukkig hoef ik inmiddels van mezelf niet meer te genieten van wat dan ook, dat scheelt in ieder geval een hoop schuldgevoelens en andere negatieve ideeën over mezelf op het moment dat ik niet geniet. Ook legt het mijn verwachting over alles in het leven een stuk lager, want het leven is nou eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn. De kunst van het leven zit hem voor mij dan ook niet in het zo veel mogelijk genieten van alle zogenaamde hoogtepunten. Ik denk dat het de kunst is om het leven helemaal toe te laten en om alles met een zekere gelijkmoedigheid tegemoet te treden. Dan geef je het leven de kans om zich vrij te ontvouwen. Op dat moment is alles in het leven op een bepaalde manier goed. 
 
U bevindt zich hier: Home BLOG Geniet ervan!