Het stille bewustzijn

Er wordt gezegd dat we per dag zo´n 60.000 gedachten hebben. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar het zal wel zo zijn. Er gaat in ieder geval een hoop door je hoofd, dat is zeker. Heb je je wel eens afgevraagd waar al die gedachten vandaan komen? Ze lijken te ontstaan vanuit het niets. Vaak verdwijnen ze ook weer in het niets en soms blijven ze hardnekkig hangen. Het hangt er vooral ook vanaf hoeveel aandacht je ze geeft.

Voorbij al die gedachten is een stilte: het stille bewustzijn dat de basis is van wie je bent. Van waaruit al het leven ontstaat. Dat het leven ís. Dit is waar iedereen bewust of onbewust naar op zoek is. Maar het leuke is: het is er al! Het is elk moment van de dag bij je, want zonder dat zou je niet bestaan. Het stille bewustzijn bestaat uit licht, liefde, vrede. Precies dat waar je in het diepst van je hart naar verlangt. Op het moment dat je ernaar op zoek gaat, ga je er juist van weg. Op het moment dat je het hebben wilt, lijkt het je te ontglippen. Het is zo dicht bij je dat je het haast over het hoofd ziet. En je kunt het niet vastpakken. Best lastig, vind je niet?

Toch is het op een bepaalde manier ook heel simpel. Als je weet dat wat je zoekt er al is, hier op dit moment, kan je stoppen met zoeken. Dan kan je die tijd gebruiken om stil te zijn en om je gedachten en gevoelens te aanschouwen. Wat stroomt er allemaal door je heen? Welke gedachten, welke gevoelens, welke herinneringen, welke plannen, welke emoties? Als je dit allemaal de ruimte geeft om te laten komen en te laten gaan, zal je in eerste instantie misschien overspoeld worden. Het lijkt dan vaak of er ineens van alles boven komt dat er eerst niet was. Toch was het er waarschijnlijk al, maar je was het niet bewust. Maar wees gerust: alles ontstaat uit het niets en verdwijnt ook weer in het niets. Het niets dat niets is en tegelijkertijd alles. Het niets waaruit het hele leven ontstaat. Het is er allemaal, in de stilte. De stilte waar we het liefst zo hard mogelijk van weglopen. Ik vraag we vaak af waarom we dat eigenlijk doen.

 

U bevindt zich hier: Home BLOG Het stille bewustzijn