Sjamanisme

Villa Bright

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een algemene term voor een bepaalde zienswijze van de wereld en het individu. Vandaag de dag wordt het vooral in verband gebracht met specifieke methodes voor genezing. Het is best wonderlijk dat heel veel mensen nog nooit van sjamanisme hebben gehoord, als je bedenkt dat het al zo´n 35.000 jaar door mensen wordt toegepast. Vooral in het Westen is het de laatste jaren in de vergetelheid geraakt door de opkomende wetenschap en de medische visie die ervan uitgaat dat ziekte louter een cellulaire oorzaak heeft en dat al het onzichtbare niet bestaat. Toch kunnen met deze wetenschap veel ziekten en vooral oorzaken van ziekten niet behandeld worden, die met methodes uit het sjamanisme wel behandeld kunnen worden. Het feit dat deze weg van heling al duizenden jaren (en nog steeds) wordt toegepast, heeft maar één reden: omdat het werkt. Als sjamanisme geen waarde zou hebben, zou het al lang verloren geraakt zijn.

Over de hele wereld zijn er veel verschillende groeperingen geweest met een sjamanistische zienswijze. Opvallend is dat er ondanks onderlinge verschillen een grote overeenkomstige kern is. Het woord ´sjamaan´ komt uit Siberië en betekent: hij(/zij) die weet. Dit weten is geen vorm van kennis die geleerd kan worden. De sjamaan komt op een hele speciale manier iets te weten, namelijk in een andere staat van bewustzijn: de sjamanistische trance. Hij/zij gaat naar een andere realiteit waar hij antwoorden kan vinden op vragen, hulp kan krijgen, heling kan bewerkstelligen en zichzelf of anderen beter in de eigen kracht kan zetten. Van oudsher reist de sjamaan naar de wereld van de ´spirits´ om toegang te krijgen tot de kracht van heling en wellness, waarmee hij vervolgens anderen van dienst kan zijn.

Het belangrijkste doel hiervan is het herstellen of in stand houden van de natuurlijke menselijke heelheid of totaalheid: het volledig in zijn kracht staan en toegang hebben tot zijn volle potentieel geeft een mens meer geluk, voorspoed en gezondheid. Hiervoor heeft de sjamaan diverse mogelijkheden tot zijn beschikking, waaronder rituelen, het terughalen van verloren kracht, allerlei vormen van heling van de ziel, speciale raadgevingen, enzovoorts. Een andere rol die de sjamaan in de geschiedenis altijd gespeeld heeft, is iets dat tegenwoordig erg onderschat wordt, namelijk het assisteren bij het opstijgen van de ziel na het verlaten van het lichaam. Veel zielen blijken na overlijden vast te zitten op weg naar het licht, wat door middel van de behandeling ´psychopomp´(zielstransport) kan worden opgelost.

Sjamanisme kan worden gezien als een naar de Aarde gerichte spiritualiteit. Binnen de sjamanistische visie heeft alles dat leeft een ziel, een ´spirit´. Alle 'spirits' zijn met elkaar verbonden en vormen een eenheid. Door onze huidige levenswijze in het Westen zijn we het contact met de Aarde en de natuur grotendeels verloren. Dit kan een veelvoud aan klachten tot gevolg hebben. Door het contact met de Aarde, de natuur en de 'spirits' om ons heen te versterken, komen we weer in contact met het geheel en ons diepere Zelf. Sjamanisme is in die zin ook een weg van persoonlijke groei.

Sjamaanbehandelingen

Op dit moment is het in Europa nog vrij ongebruikelijk dat iemand voor bepaalde problemen of klachten een sjamaan bezoekt. Toch kan het bijzonder zinvol zijn. Het onvoldoende in je kracht staan of het 'niet-heel zijn' is namelijk de primaire oorzaak van ziekte of zich niet optimaal voelen. Als dit direct hersteld kan worden, is er niets aan de hand. Als het verwaarloosd wordt, kan het probleem zich uitbreiden. In principe gaat aan alle ziekten, zowel lichamelijke als geestelijke, een subtiele verstoring van 'niet-heel zijn' vooraf. Een sjamaanbehandeling kan daarom vrijwel altijd behulpzaam zijn bij herstel. Het wil niet zeggen, dat er geen andere therapie meer nodig is, maar de kans dat die therapie vervolgens aanslaat is veel groter. De weg naar heling is dan als het ware vrijgemaakt.

Hoewel je met allerlei klachten naar een sjamanistisch behandelaar kunt gaan, wordt de klacht niet behandeld op het niveau waar het zich uit. Bijvoorbeeld: hoofdpijn wordt niet lichamelijk behandeld, een depressie wordt niet psychisch behandeld. Er wordt een spirituele diagnose gesteld en op dat niveau wordt behandeld. Door meer in je kracht te komen en je heelheid als mens te vergroten, kan de klacht geheel of gedeeltelijk verdwijnen of een andere therapievorm kan beter aanslaan. Soms is slechts één behandeling genoeg, maar vaak zijn er meerdere sessies nodig. Daarbij gaat het niet alleen om het ondergaan van een behandeling, het is tevens belangrijk wat iemand er zelf verder mee doet.

Hoe ziet een behandeling er in de praktijk uit?

Na een korte anamnese maakt de sjamaan eerst een diagnostische reis naar de wereld van de 'spirits'. Dit kan ook gebeuren zonder dat de hulpvrager aanwezig is, bijvoorbeeld na een telefoongesprek waarin de klacht besproken is. Voor de daadwerkelijke behandeling wordt vervolgens een afspraak gemaakt, afhankelijk van wat er uit de diagnose gekomen is. Tijdens de behandeling wordt over het algemeen weinig of niet gesproken. Wel kan de sjamaan gebruik maken van zijn/haar stem (zang of klank), zijn/haar lichaam (dans of beweging) en/of instrumenten (zoals drum en ratels). De sjamaan is op dat moment de brug tussen de gewone werkelijkheid en de andere (spirit)wereld. Degene die behandeld wordt, hoeft zich alleen zo goed mogelijk te ontspannen en zich openstellen voor heling. Na afloop wordt, indien nodig, uitleg gegeven. Soms kan het nodig zijn dat iemand na een behandeling nog een tijdje moet rusten, alvorens het normale leven weer in te gaan. Na twee weken wordt eventueel een nieuwe diagnosereis gepland om te kijken of de behandeling een vervolg nodig heeft.

Voor het vinden van antwoorden op bepaalde vragen kan een bezoek aan een sjamaan ook behulpzaam zijn. Met behulp van bepaalde technieken zoals´direct speak divination´ of 'rock divination' kan inzicht worden verkregen in de kwestie waar iemand mee zit en meer duidelijkheid over wil hebben.

De behandeling ´psychopomp´ (zielstransport) is ook zeer geschikt om bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld een huis) te reinigen van een onaangename energie. Hiermee wordt niet alleen de huiseigenaar geholpen, maar ook de vastzittende ziel die op de plek van bestemming zijn rust kan vinden.

Eerlijkheid en oprechtheid zijn in dit beroep belangrijk. Helaas zijn er altijd mensen die misbruik maken van het vertrouwen van andere mensen en zich voordoen als sjamanistisch behandelaar terwijl ze dat niet zijn. Het kan helpen om als klant te vragen naar de ethiek van de praktijk om de integriteit van de therapeut beter in te schatten. Ook het luisteren naar eigen intuïtie is hierbij van groot belang.

 

Agenda

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden! 

Neem contact op

Wij zijn te bereiken op
+34 696 825 492

Of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bevindt zich hier: Home Online coaching Ontspanje Week Sjamanisme